Domowe wafelki Knoppers

4.5 (200 ocen)

  • 60 min

Są lepsze niż te ze sklepowej półki!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na masę mleczną:
    • 1/4 szklanki mleka,
    • 2 łyżki cukru,
    • podwójny cukier wanilinowy,
    • pół kostki miękkiego masła,
    • 300 ml mleka w proszku,
    • sok z połowy cytryny
    Składniki na masę z nutellą:
    • 100 g masła
    • 160 g nutelli,
    • 1 łyżka kakao,
    • 2 torebeczki orzechów laskowych.
    Ponadto:
    • trzy wafle (andruty),

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowe wafelki knoppers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać z cukrami, ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści ostudzić. Masło ubić mikserem na wysokich obrotach na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce wystudzone mleko, aby masa się nie zwarzyła, dalej miksując, aż krem będzie gładki. Dodać mleko w proszku i sok z cytryny i ponownie zmiksować na gładko. Wyjdzie dość gęsta masa. Orzechy wysypać na patelnię, uprażyć na rumiano, obrać z łupinek. Połowę zemleć w maszynce do bakalii, a drugą połowę posiekać niezbyt drobno. Zmiksować masło, nutellę, kakao i na koniec dodać orzechy, wymieszać. Jedną trzecią z szerokości andrutów odkroić, bo warstwa masy byłaby zbyt cienka. Pierwszy wafel posmarować masą z nutelli, przykryć drugim waflem. Następnie posmarować masą mleczną, przykryć waflem. Zawinąć w folię aluminiową, obciążyć deseczką i włożyć na godzinę do lodówki.

Porady

Wafle po całonocnym leżakowaniu w lodówce ciężej się kroją, trzeba je wyjąć z lodówki wcześniej. Warto także posmarować polewą z rozpuszczonej czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować