Różowy tort z musem karmelowym

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

pyszny, niezbyt skomplikowany torcik udekorowany różami ze śmietanki - z delikatnym musem karmelowym, na puszystym biszkopcie

  • 5 godz.

Składniki:

  • Mus karmelowy
    150ml śmietanki 30% / 36%
    czekolada 'Karmelove'
    1 łyżeczka żelatyny
    1/4 szklanki wrzącej wody

    Biszkopt
    4 jaja
    0,5 szklanki cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej/tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem różowy
    180ml śmietanki 30% / 36%
    1 galaretka jagodowa sucha
    50ml wrzącej wody

    pół łyżeczki kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Różowy tort z musem karmelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus karmelowy:
    Czekoladę zetrzeć na tarce. 100ml śmietanki podgrzać , wsypać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, ostudzić i schłodzić w lodówce ok.3h
  • 2. Biszkopt:
    Piekarnik nagrzać do 180*C. Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno. Utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać pomału mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do tortownicy (śr.26cm) wyłożonej papierem do pieczenia . Włożyć do piekarnika na ok. 15-20min. Po upieczeniu biszkopt przeciąż na dwie części.
  • 3. Mus karmelowy cd.:
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić by była letnia. Pozostałe 50ml schłodzonej śmietanki ubić na sztywno, wlać żelatynę i nadal miksować. Schłodzony mus karmelowy dodawać do śmietanki po łyżce i miksować aż masa będzie puszysta. Jeśli jest zbyt rzadka, schłodzić w lodówce, do pół godz. powinna być dobra.
  • 4. Biszkopt przełożyć musem karmelowym i włożyć do lodówki.
    W tym samym czasie..:
    Galaretkę rozpuścić w 50ml wrzątku. Wsypywać ją bardzo powoli i energicznie mieszać. Ma być lekko ciepła - nie gorąca i nie zimna. Śmietanę ubić na sztywno i wlać galaretkę. Schłodzić chwilę w lodówce.
  • 5. Tort delikatnie posmarować kremem różowym, a resztą napełnić szprycę i udekorować tort rózami dookoła. Na środek przesiać kakao.

Porady

dla intensywności musu karmelowego- można użyć dwóch czekolad i zwiększyć ml śmietanki :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować