Rożki francuskie z jabłkiem

4.5 (159 ocen)

  • 20 min

Rożki francuskie z jabłkiem to popularne ciastka sprzedawane w cukierniach. Warto wykonać je w domu ponieważ są bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy pokroić gotowy płat ciasta francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Deser gotowy :)

  • 20 min

Składniki:

  • -1 opakowanie ciasta francuskiego
    -2 duże jabłka
    -sok z cytryny
    -1 łyżeczka cynamonu
    -1 łyżka cukru brązowego

    Dodatkowo:
    -1 jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Rożki francuskie z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (aby jabłka nie ściemniały), dodajemy cynamon, cukier brązowy i mieszamy.
    Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 6 równych kwadratów. Na każdej połowie kwadratu ułożyć nadzienie z jabłek, na drugiej zrobić nacięcia i złożyć po przekątnej na pół (na kształt trójkąta). Zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Wierzch każdego rożka posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na mniej więcej 20-25 minut.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować