Pierożkowe cebulaczki

4.99 (172 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Mini cebulaczki w formie małych pierożków. Są małe, w sam raz na dwa kęsy :) Ciasto przygotowane na bazie sera białego. Takie małe pierożki cebulowe idealnie smakują jako przekąska lub jako dodatek do barszczu na obiad. Polecam są naprawdę bardzo dobre :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Farsz:
    -około 6 dużych cebul
    -sól, pieprz
    -majeranek
    -1-2 łyżki bułki tartej
    Ciasto:
    -0,5 kg mąki
    -0,5 kg sera białego
    -250 g margaryny
    -2 płaskie łyżeczki soli
    Dodatkowo:
    -jajko roztrzepane
    -przyprawa do pizzy
Wystaw ocenę:

4.99 (172 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przystawki Ser

Pierożkowe cebulaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W misce miksera umieszczamy mąkę, ser biały, margarynę oraz sól. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
    Farsz:
    Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Gdy cebula zmięknie i się zrumieni, doprawiamy ją solą, pieprzem oraz majerankiem (dosyć sporo, pierożki mają mieć wyrazisty smak). Dosypujemy również trochę bułki tartej do zagęszczenia farszu. Odkładamy do ostudzenia.
    Wykonanie:
    Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Dużą szklanką wykrawamy krążki, na środku każdego nakładamy cebulę i zlepiamy każdego pierożka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20 minut do zrumienienia.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować