Rolada biszkoptowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna. Pyszne nadzienie z jabłek zawinięte w puszysty biszkopt. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami :)

  • 45 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    -3/4 szklanki cukru
    -szklanka mąki
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    -5-6 dużych jabłek
    -sok z cytryny
    -1/4 szklanki wody
    -2 łyżki cukru (jeśli jabłka są wystarczająco słodkie, pominąć)
    -łyżeczka cynamonu
    -1 galaretka cytrynowa
    Dodatkowo:
    -cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.
    Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch można delikatnie posmarować masłem dzięki czemu papier lepiej odklei się od upieczonego biszkoptu. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem waniliowym. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.
    Masa jabłkowa:
    jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy aż jabłka zmiękną. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy.
    Wykonanie:
    Ostudzone ciasto rozwijamy, układamy na jego całej powierzchni masę jabłkową i ponownie zwijamy. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki na kilka godzin.
    Roladę możemy polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować