Ciasto z wiśniami i nutellą

4.47 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepyszne ciasto na spodzie z sucharków wymieszanych z nutellą oraz z masą z śmietany kremówki i serków waniliowych homogenizowanych. Ciasto można również zrobić z innymi owoami sezonowymi. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -opakowanie sucharków najlepiej tych bez cukru
    -350 g nutelli
    -500 ml śmietany kremówki
    -400 g serka waniliowego homogenizowanego typu Danio
    -25 g żelatyny
    -2 galaretki wiśniowe
    -około 0,5 kg wiśni
Wystaw ocenę:

4.47 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z wiśniami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sucharki rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej blenderem). Dodajemy nutellę i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy (24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i dokładnie ugniatamy na płasko. Odkładamy do lodówki.
    Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do stężenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia aby nie było grudek, odstawiamy do ostygnięcia.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec serki waniliowe, delikatnie mieszamy.
    Gdy żelatyna ostygnie ale będzie jeszcze płynna dodajemy ją cienkim strumieniem do masy (można również przed jej dodaniem wymieszać żelatynę z małą ilością masy i dopiero wtedy dodać do reszty).
    Masę wykładamy na przygotowany spód i odstawiamy do stężenia.
    Wiśnie drylujemy i układamy na cieście, zalewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Nutella Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować