Uwielbiam gotować i wymyślać nowe dania, a zawdzięczam to moim wnuczkom, które ubóstwiają jeść i pasjonują się wszelkimi nowinkami kulinarnymi.
Składniki:
duża posiekana cebula
3 łyżki masła
70 dag kiszonej kapusty
1 kg różnych mięs (pieczeni, wędlin)
2 ogórki kiszone
5 małych ogórków konserwowych
5 dużych grzybków marynowanych
10 dag kiełbasy
1/4 litra sosu z duszenia mięs
tłuszcz do posmarowania naczynia
Rosyjska solanka inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę rumienimy na roztopionym maśle, dodajemy posiekaną kapustę, podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy ok. godziny pod przykryciem, często
mieszając.
2.Ogórki, grzybki, kiełbasę i mięso kroimy w kostkę.
3.Połowę odciśniętej kapusty wkładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanny lub naczynia żaroodpornego, układamy kawałki mięsa, przykrywamy pozostałą kapustą. Na wierzchu układamy ogórki wymieszane
z grzybkami i kiełbasą.
4.Całość polewamy sosem i pieczemy pod przykryciem ok. 30 minut w 200 °C. Podajemy z pieczywem lub ziemniakami.
Komentarze