Rosyjska zupa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo ciekawa i smaczna zupa. Dość syta bo znajduje się w niej mięso i kasza gryczana. Może stanowić danie jednogarnkowe :) U mnie weszła już do stałego menu, robiłam ją już kilka razy, polecam, szczególnie na chłodniejsze dni :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr wody

    1 mała pierś z kurczaka

    1 duża marchewka

    1 duży ziemniak

    1 cebula

    3 duże pieczarki

    1 łyżka oleju

    1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

    sól

    pieprz

    1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

    ew szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Rosyjska zupa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gotującej się wody włożyć pierś z kurczaka, gotować ok. 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, pokroić w kostkę. wywar przecedzić, uzupełnić wodą do 1 litra.
  • 2. Marchewkę i ziemniaka pokroić, dodać do garnka, posolić.

    Cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki na półplasterki. Przełożyć na patelnię, wlać olej, lekko poddusić. Dodać do zupy, wszystko ugotować do miękkości.
  • 3. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do zupy.
  • 4. Doprawić papryką i pieprzem. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Porady

Do tej zupy z powodzeniem możemy wykorzystać kaszę pozostałą z "wczorajszego" obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować