Rosyjska zupa

  • wyświetlono: 418 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo ciekawa i smaczna zupa. Dość syta bo znajduje się w niej mięso i kasza gryczana. Może stanowić danie jednogarnkowe :) U mnie weszła już do stałego menu, robiłam ją już kilka razy, polecam, szczególnie na chłodniejsze dni :)

IMG_20201009_170757
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 litr wody

1 mała pierś z kurczaka

1 duża marchewka

1 duży ziemniak

1 cebula

3 duże pieczarki

1 łyżka oleju

1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej

sól

pieprz

1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

ew szczypiorek

Sposób przygotowania przepisu:

Rosyjska zupa

  • 1. Do gotującej się wody włożyć pierś z kurczaka, gotować ok. 30 minut pod przykryciem. Wyjąć, pokroić w kostkę. wywar przecedzić, uzupełnić wodą do 1 litra.
  • 2. Marchewkę i ziemniaka pokroić, dodać do garnka, posolić.

    Cebulę pokroić w małą kostkę, pieczarki na półplasterki. Przełożyć na patelnię, wlać olej, lekko poddusić. Dodać do zupy, wszystko ugotować do miękkości.
  • 3. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodać do zupy.
  • 4. Doprawić papryką i pieprzem. Przed podaniem można posypać szczypiorkiem.

Porady

Do tej zupy z powodzeniem możemy wykorzystać kaszę pozostałą z "wczorajszego" obiadu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkikaszakasza gryczanazupagrzybypierś z kurczakazupa z kaszągęsta zupazupa z grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

image-0jqa943

Dodane przez: Ewelina Marcin

Zupa gyros

Niezwykle aromatyczna, sycąca zupa...

Zupa królewska

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa królewska

Musisz wypróbować ten przepis,...

Dodane przez: blackpearl20

Zupa

Bardzo smaczny

Zupa musztardowa

Dodane przez: dagita

Zupa musztardowa

Szybka w przygotowaniu, syta i...

Zupa serowa

Dodane przez: alaaa

Zupa serowa

Mam dla was kolejną szybką do przygotowania...

Prosta zupa kalafiorowa

Dodane przez: evita0007

Prosta zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa najlepiej smakuje...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE