Rolady naleśnikowe zapiekane z sosem serowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis wpadł mi nagle do głowy:) Zostały mi naleśniki i postanowiłam je wykorzystać, widocznie w bardzo dobry sposób

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    - 1,5 szklanki mąki
    - 1 szklanka wody
    - 3/4 szklanki mleka
    - 2 jajka
    - 1/2 łyżeczki soli
    - łyżeczka cukru
    - łyżka oleju

    SKŁADNIKI:
    - ser żółty 30 dag
    - szynka 30 dag
    - pieczarki 0,5 kg
    - 2 średnie cebule
    - olej do smażenia
    - " Pomysł na zapiekankę makaronową z szynką"
    - szkl. wody
    - 3/4 szklanki śmietany 18%
    - sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolady naleśnikowe zapiekane z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. NALEŚNIKI:
    Mleko i wodę wymieszać, oddzielić żółtka i białka, żółtka dodać do mleka, białka ubić na sztywną masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodać sól, cukier, olej oraz pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszać. ciasto odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto nalewać chochlą na patelnie, rozprowadzić, smażyć na zloty kolor z obu stron.
  • 2. FARSZ:
    Pieczarki pokroić. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy aż pieczarki się zarumienią.

  • 3. Wykonanie:
    Na każdy naleśnik kładziemy szynkę, ser i pieczarki. Zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  • 4. SOS:
    W rondelku gotujemy wodę ze śmietaną i pomysłem na zapiekankę makaronową z szynką. Gotujemy ok 2 min.
    Gorącym sosem polewamy naleśniki. Naleśniki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na 30 min, 180 stopni.

Porady

Szynkę, można zastąpić szpinakiem. smażymy go z czosnkiem drobno pokrojonym na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować