SKŁADNIKI:
- ser żółty 30 dag
- szynka 30 dag
- pieczarki 0,5 kg
- 2 średnie cebule
- olej do smażenia
- " Pomysł na zapiekankę makaronową z szynką"
- szkl. wody
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- sól i pieprz
Rolady naleśnikowe zapiekane z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NALEŚNIKI:
Mleko i wodę wymieszać, oddzielić żółtka i białka, żółtka dodać do mleka, białka ubić na sztywną masę. Cały czas mieszając dodawać stopniowo mąkę. Mieszać aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Dodać sól, cukier, olej oraz pianę z białek i ponownie dokładnie wymieszać. ciasto odstawić na godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ciasto nalewać chochlą na patelnie, rozprowadzić, smażyć na zloty kolor z obu stron.
2.FARSZ:
Pieczarki pokroić. Cebulę posiekać w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulę a następnie dodajemy pieczarki. Smażymy aż pieczarki się zarumienią.
3.Wykonanie:
Na każdy naleśnik kładziemy szynkę, ser i pieczarki. Zwijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym.
4.SOS:
W rondelku gotujemy wodę ze śmietaną i pomysłem na zapiekankę makaronową z szynką. Gotujemy ok 2 min.
Gorącym sosem polewamy naleśniki. Naleśniki posypujemy startym serem i wkładamy do piekarnika na 30 min, 180 stopni.
Porady
Szynkę, można zastąpić szpinakiem. smażymy go z czosnkiem drobno pokrojonym na patelni.
Komentarze