Naleśnikowe wstążki zapiekane z sosem serowym z szynką i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy naleśniki: jajka roztrzepujemy z mlekiem i 1 łyżką oleju, dodajemy mąkę i szczyptę soli i miksujemy na gładkie ciasto. Gdyby było za gęste, dodajemy odrobinę wody. Smażymy cienkie naleśniki, za każdym razem patelnię smarujemy cieniutką warstwą oleju. Z podanej ilości składników powinno wyjść 8 naleśników o średnicy 22 cm.
2.Przygotowujemy sos: pora kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek w paseczki. Szynkę również kroimy w paseczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pora do zeszklenia, dodajemy szynkę, podlewamy kilkoma łyżkami wody, chwilę dusimy i dodajemy ser mascarpone. Mieszając podgrzewamy i chwilę gotujemy, ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę wody. Przyprawiamy pieprzem. Jeśli potrzeba, dodajemy szczyptę soli (trzeba sprawdzić smak, bo szynka jest dość słona i być może sól nie będzie potrzebna).
3.Naleśniki kroimy w paski o szerokości 1-1,5 cm (najlepiej zwijać je w rulony i kroić w poprzek). Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy naleśnikowe wstążki, na wierzch wykładamy równą warstwą sos. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i zapiekamy ok.15 minut, następnie posypujemy startym serem i zapiekamy jeszcze ok. 5 minut (do stopienia sera).
Komentarze