BUŁECZKI NIESPODZIANKI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jak zawsze coś swojego, wymyślonego:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    - 0,5 kg mąki
    - pół kostki drożdży
    - 1 łyżka cukru
    - pół łyżeczki soli
    - ciepła woda.

    FARSZ:
    - 0,3 dag szynki lub kiełbasy pokrojonej w kostkę
    - 0,3 dag sera żółtego
    - pół kostki margaryny
    - 2 papryki
    - 0,5 kg pieczarek
    - 2 cebule
    - przyprawa do pizzy
    - sól, pieprz
    - koncentrat pomidorowy lub sos czosnkowy
    - olej do smażenia

Bułeczki niespodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto- Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia.
    Farsz- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy. Dodajemy do niej pieczarki pokrojone w kostkę i smażymy ok 15 min. Na osobnej patelni smażymy paprykę pokrojoną w kostkę i szynkę lub kiełbasę. Oba farszy przyprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm grubości. Smarujemy sosem lub koncentratem i posypujemy przyprawą do pizzy. Ciasto dzielimy na kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże mają być bułeczki. Na każdy kwadrat kładziemy farsz(pieczarki z cebulą i paprykę z szynką). Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy. Na to kładziemy po łyżeczce margaryny.Delikatnie zlepiamy narożniki, a następnie kulamy bułeczki. Każda bułeczkę smarujemy rozkłuconym jajkiem. Wkładamy do piekarnika na ok 20-30 min. na 180 stopni.

Porady

Bułeczki można posypać sezamem lub makiem. Super smakują jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy