Roladki schabowe z mięsnym nadzieniem

4.48 (157 ocen)

Doskonały pomysł na pyszny, tradycyjny i rodzinny obiad.

Składniki:

  • 5 kotletów schabowych
    1 duży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    łyżka przyprawy gyros
    łyżeczka papryki słodkiej
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    olej do smażenia
    1 bulionetka do mięsa duszonego
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Roladki schabowe z mięsnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 2. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć po łyżce farszy zwinąć roladki. Związać nicią lub spiąć wykałaczką.
    W szerokim rondlu rozgrzać olej, mocno przyrumienić roladki z każdej strony. Zalać mięso 1/2 l gorącej wody. Dodać bulionetkę i zioła. Dusić pod przykryciem ok pół godziny. Po tym czasie wyjąć roladki i usunąć sznurek. Mąkę wymieszać z 1/2 szkl zimnej wody i nadal gotując sos wlewać stopniowo, mieszając aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Porady

Roladki świetnie smakują z kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz mięsny Mięso Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować