Rolada z owocowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
2.Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
3.Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolowac kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
4.Zamrożone owoce wrzuć do garnuszka i podgrzewaj do momentu ich rozpadnięcia. Potem przetrzyj przez sito. Dodaj cukier puder i zostaw do ostygnięcia.
5.Żelatynę najpierw należy rozmiękczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Potem należy dodać z 2 łyżki gotującej się wody i szybko wymieszać.
6.Mascarpone wrzuć do misy miksera i zmiskuj, dodaj mus z owoców i żelatynę, wymieszaj wszystko porządnie i wstaw na przynajmniej 1-2 godziny do lodówki. Gdyby masa zaczęła tężęć wcześniej, nie należy czekać dłużej tylko posmarować roladę po całej powierzchni i następnie delikatnie zrolować wzdłuż dłuższego boku.
7.Ciemną czekoladę rozpuść z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Pędzelkiem silikonowym smaruj roladę rozpuszczoną czekoladą. Białą czekoladę posiekaj na drobno i posyp nią roladę. Ciasto najlepiej kroić po całkowitym stężeniu masy i schłodzeniu (do 5 godz. w lodówce).
Komentarze