Rolada z owocowym musem

5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Delikatna rolada z musem z mascarpone i owocami: jeżyną, maliną, czerwoną i czarną porzeczką, aronią. Owoce zamrażam latem a zimą je wykorzystuję.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Mus owocowy:
    200 g mrożonych owoców (maliny, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, aronia)
    250 g mascarpone
    5 łyżek curku pudru
    3-4 łyżeczki żelatyny

    Polewa:
    50 g gorzkiej czekolady
    1 łyżka oleju
    3 kostki białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Rolada Rolada biszkoptowa Desery

Rolada z owocowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • Zrolowane ciasto 3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolowac kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Zamrożone owoce wrzuć do garnuszka i podgrzewaj do momentu ich rozpadnięcia. Potem przetrzyj przez sito. Dodaj cukier puder i zostaw do ostygnięcia.
  • 5. Żelatynę najpierw należy rozmiękczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Potem należy dodać z 2 łyżki gotującej się wody i szybko wymieszać.
  • Mus owocowy z mascarpone 6. Mascarpone wrzuć do misy miksera i zmiskuj, dodaj mus z owoców i żelatynę, wymieszaj wszystko porządnie i wstaw na przynajmniej 1-2 godziny do lodówki. Gdyby masa zaczęła tężęć wcześniej, nie należy czekać dłużej tylko posmarować roladę po całej powierzchni i następnie delikatnie zrolować wzdłuż dłuższego boku.
  • Smarowanie rolady musem owocowym 7. Ciemną czekoladę rozpuść z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Pędzelkiem silikonowym smaruj roladę rozpuszczoną czekoladą. Białą czekoladę posiekaj na drobno i posyp nią roladę. Ciasto najlepiej kroić po całkowitym stężeniu masy i schłodzeniu (do 5 godz. w lodówce).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować