rolada z musem porzeczkowo-jabłkowym i prażonym kokosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rolada to bardzo podzielne ciasto i wszechstronne, bo nadzienie można zrobić ze wszystkiego. Ja tym razem użyłam papierówek i czerwonej porzeczki, które w połączeniu z truskawkową galaretką dało ciekawy smak. Całość otoczyłam w prażonym kokosie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    szklanka cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki suchego maku
    na nadzienie:
    1 kg jabłek
    1 szklanka czerwonej porzeczki
    3 opakowania galaretki truskawkowej
    na wierzch:
    100 g masła + 1 łyżka
    50 g kokosu
    łyżka cukru pudru
    porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z musem porzeczkowo-jabłkowym i prażonym kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę. Następnie nadal ubijając dodawać powoli cukier a później po jednym żółtku. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 20 minut aż biszkopt będzie upieczony ale sprężysty i jeszcze niezbyt wysuszony z wierzchu, w innym razie przy zwijaniu się połamie. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, przykryć wilgotną ściereczką i razem z nią zwinąć w roladę. Odstawić do wystudzenia. W tym czasie przygotować nadzienie.
  • 2. Jabłka obrać, zalać połową szklanki wody i dusić do miękkości. Dodać porzeczki i blenderem rozdrobnić na mus. Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać. Odstawić w chłodne miejsce.
  • 3. Roladę rozwinąć. Kiedy nadzienie będzie prawie całkowicie stężałe wyłożyć je na biszkopt i zwinąć. Wstawić do lodówki, żeby stężała.
  • 4. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Kokos usmażyć na łyżce masła. Stężałą roladę posmarować kremem maślanym i obsypać kokosem. Udekorować resztą kremu i porzeczkami.

Porady

Roladę najlepiej przygotować dzień przed krojeniem, choć ja kroiłam dwie godziny po zwijaniu bez większego problemu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kokos Czerwona porzeczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować