Szybka i smaczna przekąska. Na zimno i na ciepło smakuje wyśmienicie.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
100g pieczarek
100g sera żółtego np. gouda
pół brokuła
1 cebula
sól
pieprz
zioła prowansalskie
jajko do posmarowania ciasta
olej do smażenia
Rolada z brokułem i pieczarkami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Na patelnie dodać troszkę oleju i podsmażyć cebulę z pieczarkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami. Wystudzić na sicie. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić. Ser zetrzeć na tartce o dużych oczkach.
2.Ciasto rozłożyć, wzdłuż dłuższego boku ułożyć wystudzone pieczarki z cebulą i pokrojony brokuł, rozłożyć starty ser. Doprawić przyprawami i zwinąć w roladę. Boki rolady dokładnie zlepić. Całość posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec ok 30 min aż ciasto się zarumieni.
Komentarze