Rolada z boczku

0 (0 ocen)

  • Średni

Święta to czas w którym możemy odrobinę zaszaleć z kaloriami.Boczek do tego jest jak najbardziej odpowiedni.Świetnie pasuje podany z ćwikłą lub konfiturą z cebuli.

  • Średni

Składniki:


  • - boczek surowy: 1.5 kilograma
    - bazylia suszona: 2 łyżki
    - oregano: 1 łyżka
    - świeży tymianek: 1 łyżka
    - papryka słodka: 2 łyżki
    - czosnek: 4 ząbki
    - pieprz mielony: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - oliwa: 3 łyżki
    DODATKOWO:
    - sznurek kuchenny: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płat boczku nacieramy sporą ilością soli i pieprzu z obu stron.Następnie mieszamy ze sobą oregano,bazylię i słodką paprykę.Czosnek obieramy,miażdżymy.Jedną stronę boczku nacieramy czosnkiem.Mieszanką przypraw nacieramy mięso z każdej strony.Płat mięsa zwijamy wzdłuż krótszego boku (czosnek ma się znaleźć w środku rolady) i ciasno związujemy sznurkiem kuchennym.Całość polewamy oliwą,owijamy ciasno folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C.Boczek wyjmujemy z folii spożywczej i wkładamy do rękawa do pieczenia.Pieczemy godzinę.Po tym czasie nacinamy rękaw od góry,żeby rolada się zrumieniła i pieczemy jeszcze 30 minut.Po upieczeniu odstawiamy roladę do ostygnięcia po czym wkładamy do lodówki.Roladę najlepiej przygotować dzień wcześniej.
    Inspiracja:Mój własny przepis.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować