Rolada z boczku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Na Wielkanocnym stole oprócz jajek królują zawsze u mnie mięsa na ciepło i zimno, miedzy innymi rolada z boczku . Bardzo smaczna w połączeniu z chrzanem.

  • Łatwy

Składniki:

  • - surowy boczek: 1.5 kilograma
    - mięso mielone: 30 dekagramów
    - pieczarki: 5 dekagramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    PRZYPRAWY:
    - majeranek: 0.5 łyżeczki
    - kostki rosołowe: 2 sztuki
    - liść laurowy: 3 sztuki
    - zielona pietruszka (posiekana): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kupując boczek staramy się wybrać chudy, ale dosyć cienki kawałek, następnie dodatkowo, aby go spłaszczyć rozbić troszkę tłuszczem. Płaski płat boczku natrzeć pieprzem i rozkruszoną 1 kostką rosołowa. Do mielonego mięsa dodać drobno posiekany czosnek i 1/2 drobno pokrojonej cebuli, doprawić majerankiem, solą i pieprzem, wymieszać.
  • rolada z boczku 2. Na doprawiony płat boczku rozsmarować cienką warstwę mięsa mielonego na nim ułożyć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, posypać pietruszką i ściśle zwinąć jak roladę, dodatkowo obwiązać nicią.
  • Rolada z boczku 3. Zwinięty boczek ułożyć w brytfance w której będziemy piec, podlać gorącą 1 szklanką wody w której rozpuścić drugą kostkę rosołową dodać pozostałą cebulę, liść laurowy i ziarna pieprzu oraz ziele angielskie.
  • Rolada z boczku 4. Piec w temp. 190-200 do 1.5 godz, czas pieczenia zależy od "grubości" naszego boczku. Po upieczeniu dokładnie wystudzić, zdjąć nici i kroić na cienkie plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować