rolada z boczku gotowana

4.5 (202 ocen)

  • Średni

Jeżeli macie dość tych oślizgłych silikonowo - solankowych wynalazków z marketów, zwanych wędlinami, gdzie z kilograma mięsa wychodzi 5 kg wędliny to ten przepis jest dla Was.

  • Średni

Składniki:

  • - boczek: 2 kilogramy
    - woda: 3 litry
    - sól: 0.5 szklanki
    - pieprz mielony: 2 łyżeczki
    - majeranek: 2 łyżki
    - ziele angielskie w ziarnach: 5 sztuk
    - liście laurowe: 5 sztuk
    - czosnek (rozgnieciony): 3 ząbki
    - słodka papryka: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada z boczku gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do zimnej wody wkładamy boczek i gotujemy przez 20 minut. Zestawiamy z palnika na 15 minut po czym zagotowujemy ponownie. Uwaga tym razem gotujemy 2 minuty, Po zagotowaniu zostawiamy pod przykryciem i trzymamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu wyjmujemy boczek z zalewy osączamy owijamy folią aluminiową wkładamy na noc do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować