Rolada w kapuście

5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 40 min

Rolada warzywno-mięsna to moje popisowei sprawdzone danie. Robię ją latem, gdy kapustajest młoda i najsmaczniejsza

  • 40 min

Składniki:

  • ● główka włoskiej kapusty
    ● 40 dag mielonego mięsa
    ● łyżka oleju
    ● 4 cebule
    ● 2 marchewki
    ● 2 jajka
    ● 2 czerstwe bułki
    ● sól, pieprz
    ● łyżeczka kminku
    ● szklanka bulionu
    ● łyżka mąki
Wystaw ocenę:

5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obgotowujemy około
    10 minut. Następnie zdejmujemy
    liście i układamy jeden
    obok drugiego tak, by zachodziły
    na siebie i tworzyły zwarty
    prostokąt.
  • 2. Dwie cebule obieramy, kroimy
    w kostkę, szklimy na rozgrzanym
    oleju. Bułki namaczamy
    i odciskamy. Mięso mieszamy
    z cebulą, kminkiem, jajkami
    i bułkami. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Masę mięsną wykładamy
    na liście kapusty i zwijamy
    w roladę.
  • 3. Pozostałe cebule i marchewki
    obieramy, kroimy w kostkę.
    Roladę wkładamy do naczynia
    żaroodpornego. Polewamy bulionem,
    posypujemy cebulą oraz
    marchewką. Pieczemy 60 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temperatury 180 °C.
  • 4. Wywar zagęszczamy mąką
    rozrobioną w letniej wodzie. Doprawiamy
    do smaku

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Do mięsa można dodać ugotowany ryż i pokrojone w kostkę pieczarki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować