Rolada w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obgotowujemy około
10 minut. Następnie zdejmujemy
liście i układamy jeden
obok drugiego tak, by zachodziły
na siebie i tworzyły zwarty
prostokąt.
2.Dwie cebule obieramy, kroimy
w kostkę, szklimy na rozgrzanym
oleju. Bułki namaczamy
i odciskamy. Mięso mieszamy
z cebulą, kminkiem, jajkami
i bułkami. Doprawiamy solą
i pieprzem. Masę mięsną wykładamy
na liście kapusty i zwijamy
w roladę.
3.Pozostałe cebule i marchewki
obieramy, kroimy w kostkę.
Roladę wkładamy do naczynia
żaroodpornego. Polewamy bulionem,
posypujemy cebulą oraz
marchewką. Pieczemy 60 minut
w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 180 °C.
4.Wywar zagęszczamy mąką
rozrobioną w letniej wodzie. Doprawiamy
do smaku
Porady
redakcyjnej kucharki Krystyny
● Do mięsa można dodać ugotowany ryż i pokrojone w kostkę pieczarki
Komentarze