Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki mąki robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszył.
Z mąki, cukru, rozczynu, masła, jaja zagniatamy elastyczne ciasto (około 10 minut). Ciasto wkładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 40 minut, by podwoiło objętość. Po tym czasie krótko zagniatamy, dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy na koła, dzielimy je na 4 części, na każdą kładziemy łyżeczkę powidła i zwijamy w rulony, podwijając brzegi, by uzyskać kształt rogalika.
2.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozbełtanym jajem.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni do zezłocenia.
Komentarze