Rogale drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealnie nadają się na śniadanie. Pasują do słodkiego dżemiku jak i pysznej wędliny.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    1/4 szklanki ciepłej wody
    3 dag świeżych drożdży
    jajko
    2 łyżki roztopionego masła
    2 małe łyżeczki cukru
    1 mała łyżeczka soli
    jajko do posmarowania rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale Desery Rogaliki

Rogale drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek, wlewamy letnie mleko z wodą, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy jajko, sól i roztopione masło. Wyrabiamy miękkie w miarę elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
  • 2. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 1h. Wyjmujemy ciasto z miski i rozwałkowujemy na okrąg o średnicy 35 cm, przecinamy na 8 trójkątów, formujemy rogale, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 - 40 minut. Pieczemy w 180*C przez 25 minut.

Porady

Rogale można posypać makiem, pestkami dyni lub cynamonem z cukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować