Risotto z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły.
2.Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać.
3.Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.
Komentarze