Risotto z brukselką

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

To risotto może być potrawą wegańską jeśli zrezygnujecie z mięsnego bulionu i parmezanu.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - brukselka: 300 gramów
    - ryż: 0.5 szklanki
    - cebula średnia: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - białe wino wytrawne: 0.25 szklanki
    - bulion mięsny lub warzywny: 2.5 szklanki
    - sól: 5 szczypt
    - pieprz świeżo mielony: 3 szczypty
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - starty parmezan: 3 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę umyć, obrać i podgotować na parze al -dente. Brukselkę ostudzić i pokroić na połówki. Bulion podgrzać, dobrze doprawić i trzymać ciepły.
  • 2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażyć cebulę na złoty kolor. Do cebuli dodać ryż, zgnieciony czosnek. Smażyć mieszając co jakiś czas, aż ziarna ryżu zaczną trzeszczeć. Dodać wino i mieszać aż zostanie wchłonięte. Dodać pół szklanki ciepłego bulionu i mieszać.
  • 3. Kiedy ryż będzie prawie suchy dodać brukselkę i podlać bulionem. Potrawę mieszając podlewać bulionem aby ryż był miękki. Doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Na koniec dodać sok z cytryny, wymieszać. Potrawę można wymieszać ze startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.48 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
zapiekanka

To może cię zainteresować