Leniwe z brukselką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Smaczny i zdrowy bezmięsny obiad :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g chudego twarogu
    300 g ugotowanych ziemniaków
    1 jajko
    60 g mąki
    sól, pieprz, gałak muszkatałowa
    sos:
    200 g burkselki
    2 papryczki słodkie bezpestkowe lub kawałek czerwonej papryki
    kawałek pora
    1/2 szklanki mleka
    1 płaska łyżka mąki pszennej
    sól i pieprz
    słodka i ostra papryka
    curry
    maggi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kluski leniwe Dania główne

Leniwe z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselki umyć i podzielić na listki. Pora i papryczki drobno pokroić. Warzywa wrzucić na patelnię, podlać niewielką ilością wody i dusić 5 minut aż zmiękną. Zalać mlekiem wymieszanym z mąką i doprawić. Całość dusić jeszcze 10 minut.
    Ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę i wyrobić z resztą składników na jednolite ciasto. Podzielić na pół, uformować dwa wałki, spłaszczyć i pociąć na dwucentymetrowe kawałki. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem. Smacznego.

Porady

Składniki na 2 porcje. 1 porcja 482 kcal. W 75,5; T 4,6; B 34,2;

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować