Richtik ślonski łobiod ino trocha inkszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy Polak potrafi wymienić choć jedną potrawę, która wiąże się ze Śląskiem – czy to kluski, wodzionkę czy śląskie karminadle. Jedno jest pewne – mimo, iż kojarzą nam się ze smacznym obiadem, na pewno nie są lekkostrawne... Duże ilości masła, smalcu, boczku wieprzowego, skwarek nie czynią tradycyjnych potraw przyjaznymi dla naszych żołądków. Jako, iż jestem zwolenniczką lekkiej kuchni i zdrowego odżywiania się, chciałabym zaprezentować nieco inny przepis na chyba najbardziej znane danie mojego regionu – roladę z kluskami. Od lat przyrządzając tę potrawę z mamą na niedzielny obiad zamiast mięsa wołowego wybieramy filet z indyka, robimy nieco inny farsz. A kluski z dodatkiem mąki orkiszowej podnoszą nieco wartość odżywczą posiłku. Więc na co czekacie? Do kuchni marsz!
2.Miynso rozkrawać na sznitki, wiela? A wiela osób liczy familijo. Rozklepać miynso na cienkie sznitki i po wierchu natrzić korzenim i solom. (Mięso rozkroić na plastry - u mnie wyszło 7 z 1kg mięsa. Delikatni rozbić mięso na cieńsze plastry, posolić i popieprzyć.)
3.Tera zaonaczyć filung – pokroć uogórki, papriki, cwibla i wuszt, wciepać trocha zynfta i szystko piyknie wyfyrlać. Tym filungiem nafolować miynso, skulać je w rolady i zasmyczyć jakąś nicium.
(Przygotować nadzienie - pokroić ogórki, papryki, cebulę i szynkę w bardzo drobną koszteczkę, dodać musztardę i wszystko dokladnie wymieszać. Farszem smarować mięso, zwijać w rolady oraz obwiązać nitką, aby nadzienie nie wypadło ze środka.)
4.Na fest gorki fet dować rolady i je trocha przybronocić, tedy podlać wody aże bydzie wrzeć. Doć myńszy łogiyń i warzyć tak ze godzina, łobrocać co parenoście minut, bodnąć czy aby są fertik. (Na mocno rozgrzany olej ukladać rolady, smażyć aż się zrumienią. Polać szklanką wody, zagotować, po czym zmniejszyć ogień i dusić rolady ok. godziny, co jakiś czas przewracać je i sprawdzać czy są miękkie.)
5.Tera łobroć kartofle i wyciepać oszkrabiny. Kartofle wrazić do fajnyego boncloka i warzyć aże bydom miynkie. Łodcedzić je do ausgusa, złonaczyć je jakimi widełkami. Jyden fiertlik legnyńć kajś na bok, a tamoj wrazić kartofelmyjlym, i mąka orkiszowo. Wyfyrlać to do kupy i kuloć piykne gumiklyjzy, warzyć w uosolonej gorkiej wodzie. (Obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. W misce ugnieść je na gładką masę. Przygotowane ziemniaki podzielić na 4 części, jedną z nich odlożyć na bok i w jej miejsce wsypać wymieszaną pół na pół mąkę ziemniaczaną z orkiszową. Wymieszać, formować kluski, gotować parę minut w osolonym wrzątku.)
6.Wyciągnyńć rolady z boncloka i wyciepać nici. Robimy zołza: do boncloka wlać trocha wody i czakać aże zawrze. Tera wlać tam mąka zbelontana z wodą, dać mu zgęstnyńć – dać pozor, co by się nie stała bryja! Ciepnyńć na chwila tam te rolady. (Wyciągnąć rolady z garnka w którym się gotowały, w celu przygotowania sosu. Do garnka wlać trochę wody, gdy się zagotuje dodać wcześniej wymieszaną mąkę z zimną wodą. Dokładnie wymieszać, tak aby powstał gładki sos. Dodać rolady (z których wcześniej nalezy usunąć nici) i jeszcze chwilę poddusić.)
Komentarze