Reginette z warzywami i boczkiem

4.5 (200 ocen)

  • 20 min

Smak Włoch na talerzu

  • 20 min

Składniki:

  • 200g makaronu reginette napolitane
    100g wędzonego boczku
    100g zielonych strąków cukrowego groszku
    pęczek młodych marchewek
    1 młoda cukinia
    1 cukrowa cebula
    kilka gałązek tymianku
    50g parmezanu
    sól, pieprz
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Reginette z warzywami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa umyć, obrać, pokroić: cebulę w piórka, marchew w talarki, cukinię w półtalarki, boczek w kostkę.
    Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, zrumienić boczek. Na tej samej patelni kolejno obsmażyć cebulę, marchew, cukinię, groszek.
    Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić, wymieszać z warzywami i boczkiem. Doprawić do smaku pieprzem i tymiankiem. Przed podaniem posypać startym
    parmezanem.

Porady

Reginette napoletane to makaron w kształcie wstążek z pofalowanymi brzegami. Można zastąpić go innym makaronem w kształcie wstążek - np. tagliatelle.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cukinia Makaron Marchewka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować