Rajski Ptak

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

To intrygujące, azjatyckie danie łączy w sobie słodkość ananasa, charakterystyczne w smaku krewetki i neutralny ryż, a curry, powoduje, że całość jest w pięknym, słonczym kolorze.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ananas (świeży, ok 1.5 kg): 1 sztuka
    - krewetki (oczyszczone): 250 gramów
    - ryż jaśminowy (ok 300 g po ugotowaniu): 100 gramów
    - szalotki: 3 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól morska: 1 łyżeczka
    - curry przyprawa: 0.5 łyżeczki
    - kurkuma: 0.5 łyżeczki
    - olej do smażenia: 2 łyżki
    - kolendra (do posypania gotowej potrawy): 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rajski ptak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować ryż.
  • 2. Ananasa przekroić wzdłuż, tak aby przy jednej z części zostały liście. Cześć z liśćmi wydrążyć, pozostawiając ok 1 cm po bokach. Od miąższu oddzielić tzw. "oko" - twardą część, a resztę pokroić na mniejsze kawałki. Tak samo postąpić z druga częścią.
  • 3. Szalotkę i czosnek drobno pokroić i usmażyć na patelni, aż staną się przeźroczyste. Gotowe, przełożyć do innego naczynia.
  • Rajski Ptak 4. Krewetki pociąć na mniejsze kawałki i również podsmażyć na tej patelni, aż staną się pomarańczowe. Gotowe, dołożyć do szalotki i czosnku.
  • Rajski Ptak 5. Teraz na patelni podgrzać wcześniej ugotowany ryż i dodać przyprawy, odłożone wcześniej składniki oraz kawałki ananasa. Wszytko dobrze wymieszać i chwile podusić.
  • Rajski Ptak 6. Napełnić wydrążoną część ananasa farszem tak, aby wystawała ponad krawędź i wstawić do rozgrzanego do 175°C piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Serwować posypane liśćmi kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Krewetki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować