Racuchy drożdżowe z jabłkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy rozkruszone drożdże i zasypujemy cukrem . Gdy się rozpuszczą dodajemy 1/4 szklanki letniego mleka i 2 łyżki mąki .Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podrośnie .
2.Resztę mąki wsypujemy do miski , dodajemy budyń , jajko , resztę letniego mleka oraz wyrośnięty rozczyn.Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podrośnie o dwie objętości .Jabłka obieramy kroimy w ósemki a potem w 2-3 mm plasterki . Dodajemy do wyrośniętego ciasta i mieszamy .Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany .Odstawiamy jeszcze na 10 minut do podrośnięcia .
3.Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju , po lekkim przestygnięci posypujemy racuszki cukrem pudrem.
Porady
Po usmażeniu racuszki odsączamy na papierowym ręczniku .
Komentarze