Quiche wielkanocny

0 (0 ocen)

W okresie Wielkanocnym do nadzienia używam szynki wędzonej (najlepiej własnej produkcji) oraz oczywiście jajek. Smak wzbogacamy świeżym szczypiorkiem, który o tej porze roku smakuje najlepiej! Danie polecam dodatkowo podać w towarzystwie sosu czosnkowego lub chrzanowego.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Ciasto:
    • 200 gram mąki pszennej razowej typ 2000 ,
    • 50 gram mąki pszennej typ 450,
    • 1 jajko,
    • 12 dag margaryny lub masła,
    • 2-3 łyżki wody,
    • szczypta proszku do pieczenia,
    • ok ¾ łyżeczki soli do smaku
    Nadzienie:
    • 4 jajka do ugotowania na twardo,
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 180 gram sera żółtego (u mnie gouda),
    • 200 gram szynki w kawałku,
    • 2 jajka do spoiwa,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • świeżo mielona sól morska do smaku,
    • pęczek szczypiorku,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Quiche Jajko

Quiche wielkanocny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane składniki ciasta 1. CIASTO:
    Mąki umieszczamy na stolnicy. Dodajemy do nich pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
  • wyłożona ciastem tortownica 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno i boki tortownicy. Nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto podpiekamy około 10 minut w 180°C.
    Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
  • przygotowanie składników 3. NADZIENIE:
    Cztery jajka wcześniej ugotowane na twardo obieramy ze skorupek i przekrawamy na połowę.
    Szynkę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek siekamy.
  • łączenie składników nadzienia 4. Do miski przekładamy śmietanę oraz wybijamy 2 jajka. Składniki miksujemy. Do zmiksowanych dodajemy ser, szczypiorek, szynkę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • wyłożenie nadzienia 5. Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczone ciasto kruche. Na wierzchu układamy połówki ugotowanych jajek.
    Quiche ponownie wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30 minut, by masa się ścięła i zarumieniła.
    Gotowe danie delikatnie studzimy, oprószamy szczypiorkiem i podajemy. Ja podaje letnie, ale można podawać całkowicie przestudzone.

Porady

Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować