quiche lorraine czyli placek loratyńki

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Jest to jeden z najłatwiejszych Quiche :)Nie ma w nim wielu składników a mimo to jest diabelnie pyszny :)

  • 40 min

Składniki:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego ( ja używam z biedronki)
    400 g boczku wędzonego
    250 g sera mozarella
    4 jajka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    pęczek szczypiorku
    pomidorki koktajlowe
    ser do posypania ( w moim przypadku parmezan )
    sól i pieprz do smaku
    kawałek masła do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Quiche lorraine czyli placek loratyńki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wylepiona forma ciastem 1. do formy do tarty ok 28 cm wysmarowanej masłem układam ciasto francuskie.
    Aby ciasto było odcięte równo z brzegiem, użyj wałka i " odwałkuj resztę ciasta"
    WAŻNE: należy nakłuć ciasto widelcem, żeby powietrze mogło uciec.
  • pyszności 2. farsz: do miski wbijam 4 jajka, pokrojoną mozarellę, 2 łyżki śmietany, pokrojony i podsmażony na chrupko boczek oraz pokrojony szczypiorek.
    Doprawiam solą i pieprzem
  • parmezan i pomidorki 3. Wylewamy farsz na ciasto, posypujemy tartym serem i układamy pomidorki koktajlowe przecięte na pół
  • gotowe 4. Wstawiamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut, ale pamiętajcie każdy piekarniki jest inny więc należy zaglądać do niego już po 15.
    Kiedy wiem, że tarta jest gotowa ??
    Jest zrumieniona z wierzchu :))

Porady

przed wyłożeniem tarty najpierw rozwałkowuje trochę ciasto i jeżeli mi trochę brakuje to wylepiam dziury resztkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować