Pyszny bananowiec pod pianką

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Spodziewając się gości i nie mając pomysłu na coś zaskakującego wymyśliłam to ciasto bananowe właściwie bez bananów, ale smak jest zniewalający, goście byli oczarowani! :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka maki
    -3 łyżki wody
    -2 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA BANANOWA:
    -1litr soku bananowego
    -4 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
    -4 łyżki płaskie mąki pszennej
    -4 żółtka
    -1/2 szkl. cukru

    ŚMIETANKA (pianka):
    -1/2 l śmietany 30%
    -1/2 szkl cukru pudru
    - płaska łyżka żelatyny
    -1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pyszny bananowiec pod pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.CIASTO:jajka ubijamy z cukrem , dodajemy resztę składników i miksujemy. Ciasto pieczemy ok. 30 min. w 180'C w formie 36x24.

    2.MASA BANANOWA: żółtka, mąki oraz cukier mieszamy(miksujemy) w misce z dodatkiem szklanki soku na jednolitą masę. Dodajemy resztę soku, zostawiając pół szklanki do nasączenia biszkoptu. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Gorący budyń wylewamy na placek nasączony 1/2 szkl. soku bananowego. Odstawiamy do CAŁKOWITEGO ostygnięcia.

    3.ŚMIETANKA(pianka): Mleko podgrzewamy (prawie do wrzenia) dodajemy żelatyne i dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Śmietanę ubijamy na sztywną masę, dodajemy cukier puder i na koniec wlewamy mleko z żelatyną. (ja aby nadać śmietance żółtawy kolor dodałam płaską łyżeczkę kurkumy)

    4.Na CAŁKOWICIE wystudzony budyń wylewamy śmietankę i dekorujemy według uznania. Możemy użyć do tego czekolady lub tak jak ja kakao :)

Porady

Żelatynę łatwiej jest jednak wsypać najpierw do zimnego mleka a następnie powoli podgrzewać, rozpuszcza się ona wtedy dokładniej i nie klei się do szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować