Bananowiec z pianką

4.5 (176 ocen)

Bananowiec z masą, kawałkami bananów zatopionymi w galaretce i z delikatną pianką.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao (kopiata)
    4 łyżki cukru

    Masa bananowa:
    200 g masła
    3 żółtka
    ¾ szklanki cukru pudru
    2 banany (duże)
    sok z cytryny

    Masa piankowa:
    3 białka
    ½ szklanki cukru
    ½ opakowania galaretki cytrynowej

    Dodatkowo:
    3 banany
    1 i ½ opakowania galaretki cytrynowej
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Bananowiec z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie mieszając dodawać po jednym żółtku, a następnie porcjami mąkę i kakao.
    Formę (40x 24) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i upiec biszkopt. Temp. 180°C, czas pieczenia do 15 minut. Ostudzić.
  • 2. Masa bananowa: 1 i ½ opakowania galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu, zostawić do lekkiego stężenia.
    Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmiksowane banany i sok z cytryny. Masę wyłożyć na biszkopt, wyrównać. Kolejno ułożyć pokrojone w plasterki banany i zalać tężejącą galaretką.
    Ciasto włożyć do lodówki do pełnego stężenia.
  • 3. Masa piankowa: ½ opakowania galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, wystudzić.
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ucierania małym strumieniem wlewać zimną galaretkę. Masę piankową wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać.

    Ponownie włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Banany Masa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować