Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Eleganckie i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością dostarczy Wam sporą porcję endorfin!.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt czekoladowy:

    - 6 jaj
    - 3/4 szklanki mąki pszennej
    - 3/4 szklanki cukru
    - 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Poncz:

    - 1/2 szklanki zimnej wody
    - sok z połowy cytryny
    - kieliszek likieru
    - 1 łyżka cukru

    Dodatkowo:

    - 8 bananów
    - sok z 1 cytryny
    - 3 żółte galaretki oraz 1 litr wody
    - 4 łyżki dżemu

    Masa śmietankowa z czekoladą:

    - 400 ml śmietany kremówki 30-36%
    - połowa startej mlecznej czekolady
    - 2 łyżki cukru pudru
    - 1/3 szklanki gorącej wody
    - 1 łyżka żelatyny

    Masa mascaropne:

    - 25 dag serka mascarpone
    - 100 ml śmietany kremówki
    - 1 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Jamajka, bananowiec z galaretką pod słodką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy :

    1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka oraz cukier, miksujemy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, ponownie miksujemy i przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia 30 minut. Wystudzony blat czekoladowy przekrawamy na połowę.

    Masa śmietankowa:

    1. Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, a następnie studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno, dodajemy cukier puder i startą czekoladę, miksujemy na najniższych obrotach, na koniec wlewamy wystudzoną żelatynę i wolno mieszamy.

    Masa marcarpone:

    1. Serek miksujemy z kremówką i cukrem pudrem na gładką masę.

    Ciasto składamy w formie w której piekł się czekoladowy blat.

    1. Na spodzie układamy połowę czekoladowego ciasta, które nawilżamy przygotowanym ponczem, następnie wierzch smarujemy kilkoma łyżkami dżemu.

    2. Na warstwie dżemu układamy przekrojone wzdłuż banany, które nawilżamy sokiem wyciśniętym z całej cytryny aby nam nie ściemniały. Na banany przekładamy tężejącą galaretkę i odstawiamy w chłodne miejsce do zupełnego zastygnięcia.

    3. Na galaretce delikatnie rozprowadzamy masę śmietankową, którą przykrywamy drugą częścią ciasta. Wierzch blatu czekoladowego nasączamy resztą ponczu, a następnie wierzch smarujemy masą mascaropne i ścieramy drugą połowę czekolady. Ciasto odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować