Ciasto Czekoladowe Niebo

4.5 (173 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Każdy kto spróbował tego ciasta prosił o dokładkę, jest naprawdę wyjątkowe!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    * 5 jajek
    * 1 szkl. mąki pszennej
    * 1 szkl. cukru
    * 3 łyżki wody
    * 2 łyżki gorzkiego kakao
    *2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    * 700ml mleka
    * 4 łyżki cukru
    * 2 budynie śmietankowe
    * 2 czekolady mleczne
    * 1 kostka margaryny

    PIANKA:
    * 500ml śmietany 30%
    * 1 płaska łyżka żelatyny
    * 2 łyżki cukru pudru

    DODATKOWO:
    * kawa rozpuszczalna
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto czekoladowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na formę (36x24cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180* około 30 min.
  • 2. MASA: Ugotować budynie z całości mleka i cukru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Margarynę utrzeć mikserem, następnie stopniowo dodawać budyń ciągle miksując. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do masy budyniowej, dokładnie zmiksować.
  • 3. PIANKA: Żelatynę wsypać do 1/3 szklanki chłodnej wody, poczekać aż napęcznieje, następnie zanurzyć w ciepłej wodzie szklankę z żelatyną i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubić mikserem, ciągle miksując ale na wolnych obrotach dodać cukier puder oraz lekko ciepłą rozpuszczoną żelatynę.
  • 4. Ostudzony biszkopt przecinamy na pół. Wykładamy masę miedzy obydwa placki. Ubitą śmietankę wykładamy na placek i posypujemy ją kawą rozpuszczalną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować