Pyry z gzikiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Proste, klasycznie danie kuchni poznańskiej. Pyry z gzikiem to jedna z tych potraw, którą zna chyba każdy. Propozycja idealna dla tych,którzy nie mają pomysłu na szybki obiad. Te najszybsze i najprostsze dania zawsze Mnie zaskakują, są pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • Pyry
    ziemniaki najlepiej młode
    woda
    szczypiorek
    rzeżucha
    sól

    Gzik
    1 szklanka śmietany 18%
    1 cebula biała
    1 ząbek czosnku
    400 gram sera białego
    szczypta soli
    szczypta cukru kryształu
    pieprz
    pieprz ziołowy
    sól
    papryczka chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pyry z gzikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pyry
    Młode ziemniaczki jedynie zetrzeć szczotką i umyć, natomiast gdy używamy całorocznych obrać ze skórki.
    Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
    Podawać posypane drobno posiekanym szczypiorkiem i rzeżuchą.
  • 2. Gzik
    Ząbek czosnku rozetrzeć ze szczyptą soli.
    Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach.
    Do sera białego dodać roztarty czosnek i cebulę oraz śmietanę, dokładnie wymieszać widelcem na gładką masę.
    Przyprawić ser szczyptą soli, cukru, pieprzem i odrobiną posiekanej papryczki chili.
    Podawać z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować