Puszyste naleśniki z truskawkami

4.5 (154 ocen)

  • 60 min

Przepis na naleśniki dostałam od znajomego, po drobnych modyfikacjach proporcji i składników wyszły takie jak na zdjęciu - rewelacyjne! :)

  • 60 min

Składniki:



  • Naleśniki:
    3 jajka
    1 budyń waniliowy
    1,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody gazowanej
    2 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2cm wanilia w lasce

    nadzienie:
    400 gram truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    cukier do smaku
    woda

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Puszyste naleśniki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy żóltka, wsypujemy cukier, budyń oraz dodajemy prawdziwą wanilię - miksujemy. Stopniowo dolewamy wodę, mleko oraz stopniowo wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto jest dość gęste, ale takie powinno być. Smażymy puszyste naleśniki z obu stron na rumiano (mi wyszło 9 sztuk). Truskawki z dodatkiem 50ml wody (mogą być mrożone) miksujemy, odmierzamy 2 szklanki musu, jeśli jest za mało to dolewamy wodę. Nastawiamy na gaz, gdy zacznie wrzeć ściagamy z ognia, wsypujemy galaretke, dokladnie mieszamy i ewentualnie dosładzamy do smaku. Gdy zaczyna tężeć rozprowadzamy ją na naleśnikach, zwijamy w rulon i odstawiamy w zimne miejsce na 5 minut aż całkiem stężeje. Kroimy po skosie i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować