Puszyste naleśniki

4.83 (220 ocen)

  • 40 min

Naleśniki to moja specjalność. Co najważniejsze, można je jeść bez jakichkolwiek wyrzutów, bowiem smażymy je bez użycia oleju !

  • 40 min

Składniki:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej
    1,5 szklanki mleka
    3/4 szklanki wody gazowanej ( ja używałam także oranżady białej, bądź czerwonej)
    2 duże jajka
    szczypta soli
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)
    1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
    50 g masła, roztopionego i ostudzonego
Wystaw ocenę:

4.83 (220 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Puszyste naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzep ze szczyptą soli i cukrem. Dodawaj na zmianę mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie powoli oranżadę. Stopione i ostudzone masło wmieszaj na koniec. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Masę odstaw na 30 min.
  • 2. Smaż naleśniki na suchej, nagrzanej wcześnie patelni teflonowej na średnim palniku po ok. pół minuty na każda stronę. Na początku będą wydawały się sztywne, układać je jeden na drugim i zrobią się wilgotne, mięciutkie i mega puszyste.
  • 3. Nadzienie (wedle uznania) :
    1 serek homogenizowany Danio
    250 g serka śmietankowego bądź twarogowego/ mascarpone
    2 łyżki cukru
    ulubione owoce pokrojone w kawałeczki (opcjonalnie)
    bita śmietana (kremówka 30% bądź Śnieżka)

    Składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Nakładać na gotowe naleśniczki. Smacznego ;))

Porady

Zamiast wody gazowanej warto użyć także np, Warki Radler lub innego tego typu piwa niskoalkoholowego. Smak niepowtarzalny a aromat... mmm nie oprzecie się kolejnym !

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować