Pulpety z pary w sosie koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem odrobiny cukru. Do miski wrzucamy mięso, dodajemy przestygniętą cebulę, jajko i przyprawy - ich ilość pozostawiam Wam - każdy ma swój gust, ja preferuję dania mocniej doprawione, więc przypraw nie żałowałam. 2 łyżeczki słodkiej papryki, majeranku i tymianku, łyżeczka papryki ostrej, sól i pieprz. Następnie dodajemy bułkę tartą i całość dokładnie mieszamy dłonią. Przed wstawieniem pulpetów do parowaru usmażyłam jednego, malusiego, by sprawdzić, czy stan doprawienia mi odpowiada i by móc w razie czego jeszcze czegoś dodać.
Z mięsa zwilżonymi wodą dłońmi formujemy małe kulki i układamy w parowarze lub gotujemy w garnku z bulionem. Czas parowania pulpetów to 20 minut, gotowania w garnku to ok. 10-15 minut. :)
2.Jeśli pulpety robimy w parowarze, to w czasie ich parowania możemy zająć się sosem - do gotującego się bulionu warzywnego dodajemy drobno posiekany koperek, śmietanę (ilość wg upodobań), następnie sos zagęszczamy zawiesiną mąki z wodą. Doprawiamy, wrzucamy nasze pulpety i gotowe! :) Jeśli gotowaliśmy pulpety w bulionie, to gdy będą gotowe wyjmijcie je, by ich niechcący podczas mieszania sosu nie rozwalić i zróbcie wszystko to, co opisane powyżej.
Porady
Możecie zmniejszyć ilość koperku, ja dodaję dużo, bo uwielbiam ten smak i zapach. :)
Pulpety osobiście podaję z ziemniakami, można również z kaszą bądź ryżem.
Komentarze