Pomysł na prosty w wykonaniu obiad, z którym poradzi sobie nawet początkująca pani domu ;) Pulpety z dodatkiem warzyw będą dobrym sposobem na przemycenie witamin niejadkom.
Składniki:
Pulpety:
500g mięsa mielonego (w przepisie użyto wieprzowego)
1 marchewka
1 mały por
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
2 łyżki posiekanej ulubionej zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku)
przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz
Pulpety mięsno - warzywne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pulpety: marchewkę kroimy w drobną kostkę i gotujemy na półmiękko, studzimy. Pora drobno siekamy. Warzywa wraz z jajkami, bułką tartą, zieleniną i przyprawami dodajemy do mięsa i wyrabiamy ręką.
2.Z mięsnej masy formujemy niewielkie pulpety i obtaczamy w bułce tartej.
3. Obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
4.Sos pomidorowy: cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, rumienimy na 2 łyżkach masła. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i całość przez chwilę podsmażamy. Po chwili wlewamy 600ml wrzącej wody i przyprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w śmietanie, hartujemy i zabielamy sos, doprowadzamy całość do wrzenia. Do sosu wsypujemy pulpety i całość gotujemy jeszcze około 5 minut, mieszając. Podajemy np. z ryżem i pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze