drobiowo-warzywne pulpety w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

przepyszne, lekkie a do tego zdrowe danie obiadowe, bogate w warzywa- tak dla nas ważne a do tego bardzo łatwo uczyć dzieci zdrowych nawyków

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa drobiowego przemielonego np. z udek
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    10-15 cm pora
    1 cebulka
    koperek lub natka pietruszki
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    3 suszone pomidory
    3/4 szkl śmietany 30
    2 łyżki maki
    sól i pieprz do smaku
    liść laurowy
    1 ziarnko ziela angielskiego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drobiowo-warzywne pulpety w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. marchewkę pietruszkę selera i cebulkę zetrzeć na drobnej jarzynce, dodać mięso, drobno posiekanego pora i koperek, otarty czosnek, majeranek, pieprz i sól, oraz 1 suszonego pomidora drobno posiekanego, jaja, bułkę i wyrobić na jednolitą masę. formować małe kilki.
  • 2. do szerokiego garnka wlewam wodę (2-3 litry) solę, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, i odrobinę startych warzyw z tych co do mięsa oraz drobno posiekane pomidory suszone. jak doprowadzę wodę do wrzenia wkładam kulki mięsne i zmniejszam ogień i na takim wolnym mrugającym ogniu gotuję około 15-20 min mięso. po tym czasie dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję 5 min. na koniec zaprawiam śmietaną rozrobioną z mąką.
    takie pulpety podaję do ziemniaków, ryżu czy kaszy z surówką ze świeżych warzyw lub z sałatą. polecam :)

Porady

warzywa nadają aromatyczności bo są intensywne więc indywidualnie można dać mniej czy więcej. ja daję dzieciom pulpety drobiowe lub wołowe ale i wieprzowina się nadaje jak najbardziej, a nawet kiedyś robiłam z jagnięciny- polecam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować