Lekkie pulpety z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy.
2.Do mielonego mięsa dodajmy jajko, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe klopsiki.
3.Gotowe klopsik delikatnie wrzucamy (wszystkie jednocześnie) do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ostatnie 10 minut dusimy bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował.
Komentarze