Lekkie pulpety z sosem pomidorowym

5 (192 ocen)

Fajne, szybkie i proste danie, które można podać z ryżem, makaronem lub kaszą.

Składniki:

  • Pulpety
    500g mięsa mielonego
    1 jajko
    3 łyżki płatków owsianych
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki
    pieprz

    Sos
    1 cebula
    1-2 ząbki czosnku
    olej
    średniej wielkości słoik przecieru pomidorowego
    ½ litra bulionu warzywnego
    sól , pieprz
    bazylia
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops

Lekkie pulpety z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, bulion i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Chwilę gotujemy.
  • 2. Do mielonego mięsa dodajmy jajko, płatki owsiane, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz. Wszystko mieszajmy, doprawmy solą i pieprzem do smaku. A następnie z masy formujmy małe klopsiki.
  • Lekkie pulpety z sosem pomidorowym 3. Gotowe klopsik delikatnie wrzucamy (wszystkie jednocześnie) do sosu. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ostatnie 10 minut dusimy bez przykrycia, aby nadmiar wody z sosu odparował.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować