Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Alternatywa dla mięsnych potraw

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos : 1 łyżka sklarowanego masła
    1 łyżeczka startego imbiru
    szczypta chilli
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 kg posiekanych pomidorów bez skórki
    150 g jogurtu naturalnego
    sól
    pieprz
    chilli
    Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
    150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek
    1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona w kostkę
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka mielonego kuminu
    1 łyżeczka mielonej kolendry
    pół łyżeczki chilli
    sól
    60 g posiekanych migdałów
    1 łyżka posiekanych rodzynek
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym 1. Sos : na maśle podgrzałem imbir i chilli przez 30 sekund, wsypałem kurkumę i kumin, smażyłem minutę. Dodałem pomidory wraz z zalewą, przykryłem, dusiłem 10 minut na małym ogniu, mieszając. Po ostudzeniu zmiksowałem, przetarłem przez sito. Dodałem jogurt, doprawiłem solą, pieprzem i chilli.
    Klopsiki : ziemniaki rozgniotłem, wymieszałem z warzywami, bułką i śmietaną. Doprawiłem, wyrobiłem, ulepiłem kulki, spłaszczyłem je, pośrodku nałożyłem po porcji migdałów i rodzynek. Skleiłem i ponownie uformowałem kulki.
    Rozgrzałem olej do 180 stopni C. Smażyłem kulki w głębokim tłuszczu, odwracając je od czasu do czasu, aż się przyrumieniły. Osączyłem z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podałem z lekko podgrzanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować