Pulpeciki po chińsku

0 (0 ocen)

Alternatywa dla tradycyjnych mielonych,sprawdzą się jako danie obiadowe lub przystawka.

Składniki:

  • 4-5 dag makaronu ryżowego (nitki)
    35-40 dag mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki)
    cebula
    1 jajko
    pół pęczka natki pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    1 łyżka sosu sojowego
    sól,pieprz
    12 małych pieczarek
    bułka tarta do obtoczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pulpeciki po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpeciki po chińsku 1. Makaron zalać wrzącą osoloną wodą i odstawić na 5 minut (najlepiej przedtem połamać na krótkie odcinki), odcedzić i ostudzić, posiekać nożem dość drobno.
    Pieczarki oczyścić i umyć, wrzucić do osolonego wrzątku na 3-4 minuty, odcedzić.
    Cebulę zetrzeć na tartce na papkę, natkę drobno posiekać.
    Do mięsa wbić jajko, dodać makaron, sos sojowy,cebulę, natkę i bułkę tartą, doprawić pieprzem i solą do smaku.
    Dokładnie wyrobić na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formować małe pulpeciki, obtaczać w bułce tartej.
    Nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z pieczarkami (obsypanymi solą i bułką tartą).
    Układać na blaszce posmarowanej olejem i piec ok 35-40 minut w temperaturze 200*C.
    Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem i surówką.

Porady

Pulpeciki można usmażyć na głębszym oleju i później zrobić z nich szaszłyki, lub upiec na grillu. Zamiast pieczarek można użyć pomidorków koktajlowych lub innych ulubionych warzyw. Warto też zrobić do nich ostry sos.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron ryżowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować