Ptysie w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margaryne i wode doprowadzamy do wrzenia,mieszamy obie maki z proszkiem do pieczenia dodajemy i mieszamy wszystko na ogniu az utworzy sie kula ciasta.
2.Zdejmujemy garnek z ognia i wbijamy po jednym jajku,za kazdym razem porzadnie laczac mase,potem nastepne,az ciasto stanie sie lsniace o mazistej konsystencji.
3.Przekladamy ciasto do woreczka foliowego ,odcinamy koncowke i wyciskamy male porcje ciasta na blaszke wylozona papierem do pieczenia.
4.Pieczemy w temp.20 st C przez 20 min-potem studzimy w otwartym piekarniku.
5.Smietane ubijamy na sztywno,powoli dodajemy cukier puder,aromat i na koniec zimny budyn.
6.Mase przekladamy do worka cukierniczego z koncowka,bierzemy do reki ptysia ,koncowka przebijamy jego spod i wyciskamy porcje kremu.
7.Czekolade kruszymy na drobne czesci,dodajemy maslo i mleko nastepnie wolno podgrzewamy na ogniu ( jesli jest za gesta ,spokojnie dodajemy zimnego mleka )
Maczamy kolejno ptysie w czekoladzie i ukladamy na polmisku,dekorujemy pozostalym kremem i chlodzimy w lodowce.
Komentarze