Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownice o sred.24 cm ,smarujemy maslem i calosc wykladamy papierem do pieczenia ( papier wystaje ponad brzeg tortownicy ).
2.Czekolade scieramy na drobnej tarce lub mielimy w blenderze.
3.Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli,dodajemy nastepnie powoli cukier.
Zoltka ucieramy z pozostalym cukrem i dodajemy do bialek ubijamy az masa bedzie dosc sztywna,potem dodajemy strumieniem olej i rum.
4.Odkladamy mikser,do masy biszkoptowej dodajemy kolejno,proszek migdalowo-orzechowy,pokruszone ciasteczka,orzechy ,czekolade i to delikatnie mieszamy lyzka.
Ciasto wylewamy do tortownicy.
5.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170stC przez 40 min ( sprawdzamy patyczkiem )
Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
6.Wystudzone przekrawamy na pol,smarujemy najpierw drzemem,potem nakladamy cienka warstwe kremu,przykrywamy druga polowa ciasta i wykladamy na to pozostaly krem ,smarujemy tez boki.
7.Dekorujemy truskawkami,posypka czekoladowa ,nie moze tez zabraknac swiezej miety.
Komentarze