Tort czekoladowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort,do ktorego uzylam krem" ganache" -polecam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    .6 jajek
    .1/2 szklanki zmielonych na maczke migdalow i orzechow
    .1 szklanka pokruszonych ciasteczek ( moga byc jakiekolwiek )
    .1/ szklanka potluczonych orzechow ( drobne kawaleczki )
    .1 szklanka cukru
    .1/3 szklanki oleju roslinnego
    .czekolada twarda ,gorzka ( 200 gr )
    .2 lyzki rumu
    .1/2 sloiczka dzemu wisniowego z owocami
    .truskawki i posypka do dekoracji

    Krem czekoladowy "ganache"
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownice o sred.24 cm ,smarujemy maslem i calosc wykladamy papierem do pieczenia ( papier wystaje ponad brzeg tortownicy ).
  • 2. Czekolade scieramy na drobnej tarce lub mielimy w blenderze.
  • 3. Bialka ubijamy na sztywno ze szczypta soli,dodajemy nastepnie powoli cukier.
    Zoltka ucieramy z pozostalym cukrem i dodajemy do bialek ubijamy az masa bedzie dosc sztywna,potem dodajemy strumieniem olej i rum.
  • 4. Odkladamy mikser,do masy biszkoptowej dodajemy kolejno,proszek migdalowo-orzechowy,pokruszone ciasteczka,orzechy ,czekolade i to delikatnie mieszamy lyzka.
    Ciasto wylewamy do tortownicy.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170stC przez 40 min ( sprawdzamy patyczkiem )
    Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 6. Wystudzone przekrawamy na pol,smarujemy najpierw drzemem,potem nakladamy cienka warstwe kremu,przykrywamy druga polowa ciasta i wykladamy na to pozostaly krem ,smarujemy tez boki.
  • 7. Dekorujemy truskawkami,posypka czekoladowa ,nie moze tez zabraknac swiezej miety.
  • Tort czekoladowo-orzechowy 8. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować