Ptysie z rodzynkami w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Od dawna ptysie to jeden z moich ulubionych deserów.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasta ptysiowego:

    Ciasto ptysiowe:

    1 szklanka wody

    4 jaja

    Pół kostki margaryny

    Szklanka mąki

    Masa śmietanowa :

    Niecałe 2 szklanki śmietany kremówki

    3 łyżeczki żelatyny+1/4 szklanki wrzątku

    Cukier puder

    Ponadto:

    Opakowanie rodzynek w czekoladzie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Ptysie

Ptysie z rodzynkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ptysiowe: Wodę podgrzej, dorzuć do niej margarynę i roztop. Następnie gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj masę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. potem dodawaj po jednym jajku i miksuj dokładnie na gładką masę. Ciasto przełóż do szprycy, wyciskaj na blachę niewielkie porcje ciasta(zachowaj duże odstępy bo ciasto bardzo wyrasta). Piecz około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.

    Masa śmietanowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę ubij, potem dodaj przestygniętą, gęstniejącą żelatynę i cukier puder do smaku.

    Wystudzone ptysie przekrój na pół i wyciskaj na nie porcje masy. Do środka masy wkładaj po kilka rodzynek i przykrywaj drugą warstwą ciasta. Schłodź ptysie w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować