Ptysie z rodzynkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ptysiowe: Wodę podgrzej, dorzuć do niej margarynę i roztop. Następnie gdy zacznie się gotować wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj masę. Odstaw do całkowitego wystudzenia. potem dodawaj po jednym jajku i miksuj dokładnie na gładką masę. Ciasto przełóż do szprycy, wyciskaj na blachę niewielkie porcje ciasta(zachowaj duże odstępy bo ciasto bardzo wyrasta). Piecz około 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa śmietanowa: żelatynę rozpuść we wrzątku. śmietanę ubij, potem dodaj przestygniętą, gęstniejącą żelatynę i cukier puder do smaku.
Wystudzone ptysie przekrój na pół i wyciskaj na nie porcje masy. Do środka masy wkładaj po kilka rodzynek i przykrywaj drugą warstwą ciasta. Schłodź ptysie w lodówce.
Komentarze