Pstrąg w zielonym płaszczu z pora

5 (1 ocen)

  • 60 min

Pyszna ryba , z pysznymi dodatkami. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 pstrągi
    por
    dwa jabłka
    2 małe cebule
    ząbek czosnku
    4 łodygi selera naciowego
    olej rzepakowy
    zioła prowansalskie
    pieprz cytrynowy
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pstrąg w zielonym płaszczu z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryby oczyścić , umyć i osuszyć. Z łyżki oleju , pieprzu cytrynowego i soli zrobić marynatę. Posmarować ryby i zostawić w lodówce na ok 20 min.
    Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
    Dodać pokrojone drobno pół jabłka i posiekane dwie łodygi selera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , zioła , sól. Podusić przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Przestudzić.
    Pora podzielić na liście . Umyć i zblanszować.
  • 2. Rybę napełnić farszem i zawinąć w liście pora. Brytfannę posmarować olejem rzepakowym i ładnie ułożyć rybę z pokrojonymi na ćwiartki jabłkami i pokrojonymi na ok 3cm kawałki łodygami selera, resztą pora i plastrami cebuli . Przykryć folią aluminiową , albo brytfannę włożyć do rękawa do pieczenia .
    Pieczenie ok 40 min -180 stopni. Na 15 min przed końcem zdjąć folię.
    Rybę podawać ciepłą.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować