Pstrąg w zielonym płaszczu z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oczyścić , umyć i osuszyć. Z łyżki oleju , pieprzu cytrynowego i soli zrobić marynatę. Posmarować ryby i zostawić w lodówce na ok 20 min.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać pokrojone drobno pół jabłka i posiekane dwie łodygi selera. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku , zioła , sól. Podusić przez kilka minut pod przykryciem na małym ogniu. Przestudzić.
Pora podzielić na liście . Umyć i zblanszować.
2.Rybę napełnić farszem i zawinąć w liście pora. Brytfannę posmarować olejem rzepakowym i ładnie ułożyć rybę z pokrojonymi na ćwiartki jabłkami i pokrojonymi na ok 3cm kawałki łodygami selera, resztą pora i plastrami cebuli . Przykryć folią aluminiową , albo brytfannę włożyć do rękawa do pieczenia .
Pieczenie ok 40 min -180 stopni. Na 15 min przed końcem zdjąć folię.
Rybę podawać ciepłą.
Smacznego.
Komentarze