Kto powiedział, że barszcz musi się jeść w talerzu na zupę, a gdyby tak zjeść go z talerza obiadowego jako przystawkę w otoczeniu pietruszki i jabłka....Przedstawiam Wam wariację na temat barszczu w formie galaretki !!!
2 godz. 40 min
Składniki:
SKŁADNIKI na BARSZCZ:
1 KG UGOTOWANYCH CZERWONYCH BURAKÓW
1 1/2 LITRA BULIONU WARZYWNEGO
1 MAŁA CEBULKA
LIŚĆ LAUROWY
KILKA ZIARENEK ZIELA ANGIELSKIEGO
KILKA ZIARENEK PIEPRZU
dodatkowo na każde 500 ml barszczu dodajemy 5 gram AGAR'u ( czyli w naszym przypadku 15 gram AGAR'u - można już kupić go normalnie w sklepie, najczęściej z przyprawami ekologicznymi ).
Przystawka wigilijna czyli barszcz po mojemu... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.NA SAM POCZĄTEK - DZIEŃ WCZEŚNIEJ NAMOCZCIE GRZYBY W WODZIE ŻEBY ZMIĘKŁY.
BARSZCZ - DO GORĄCEGO BULIONU ( bez "farfocli" ) DODAJEMY POKROJONE W PLASTERKI UGOTOWANE BURAKI ( gotujcie buraki około 40 - 60 minut ). ZAGOTOWAĆ CAŁOŚĆ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ OKOŁO 10 - 20 MINUT ( nie doprowadzając do wrzenia !!! ). DODAĆ LIŚĆ LAUROWY, ZIELE ANGIELSKIE, CEBULKĘ I DOPRAWCIE PIEPRZEM.
NASTĘPNIE PRZECEDZIĆ, ŻEBY BYŁ CZYSTY. WLAĆ Z POWROTEM DO GARNKA ZAGOTOWAĆ I DODAĆ AGAR - MIESZAĆ TRZEPACZKĄ I GOTOWAĆ NA MAŁYM OGNIU PRZEZ 2 MINUTY.
PRZELAĆ DO KILKU NACZYŃ ŻAROODPORNYCH - CHODZI O TO BY POWSTAŁA NAM GALARETKA O GRUBOŚCI OKOŁO 1 CM.
2.TERAZ PESTO - ZMIKSOWAĆ BLENDEREM OLIWĘ Z PIETRUSZKĄ ( około 5 minut ) DOPRAWIĆ SOLĄ I PIEPRZEM. PESTO MOŻEMY PODGRZAĆ PRZED PODANIEM DODA TO TO WIĘCEJ AROMATU.
KAPUSTA Z GRZYBAMI - KAPUSTĘ RAZEM Z POSIEKANYMI GRZYBAMI ZALEWAMY WODĄ I GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM, AŻ KAPUSTA BĘDZIE MIĘKKA. PO UGOTOWANIU ODCEDZAMY DOKŁADNIE Z WODY I CAŁOŚĆ MIKSUJEMY BLENDEREM NA PAPKĘ I DOPRAWIAMY PIEPRZEM.
PRZED PODANIEM MOŻEMY PODSMAŻYĆ NA MAŚLE I PODAĆ W FORMIE tzw. ŁEZKI, która formujemy dwiema łyżkami lub po prostu w formie kulki.
3.DODATKI Z JABŁKA I PIETRUSZKI - JABŁKA UMYĆ I POKROIĆ RAZEM ZE SKÓRĄ NA 2 - 3 MILIMETROWE PLASTERKI. PIETRUSZKĘ RÓWNIEŻ POKROIĆ W PLASTERKI. ROZGRZAĆ PIEKARNIK I NA JEDNEJ FOLII ALUMINIOWEJ ROZŁOŻYĆ JABŁKA, SKROPIONE SOKIEM Z CYTRYNY, A NA DRUGIEJ PIETRUSZKĘ SKROPIONĄ OLIWĄ I POSYPANĄ SOLĄ MORSKĄ.
PIECZEMY DO UZYSKANIA MIĘKKOŚCI I ŁADNEGO KOLORU ( około 15 minut w 180 stopniach ).
PIETRUSZKĘ MOŻECIE RÓWNIEŻ UGOTOWAĆ.
TERAZ ZOSTAJE NAM TYLKO WYKROJENIE POŻĄDANEGO KSZTAŁTU NASZEJ GALARETKI I SKOMPONOWANIE TALERZA WEDŁUG WASZEJ WIZJI.
NIE PISAŁEM W SKŁADNIKACH, ALE MOŻECIE ŚMIAŁO DODAĆ JESZCZE KROPKI ZE ŚMIETANY.
Komentarze