Prażonki

4.5 (187 ocen)

U nas na śląsku to tradycja. Danie bardzo smaczne. Można je również zrobic w domu, w normalnym garnku postawionym na gazie. POLECAM

Składniki:

  • 4 kg ziemniaków
    0,6 kg cebuli
    0,7 kg kiełbasy
    0,4 kg boczku
    ok 1/2 paczki smalcu
    sól, pieprz
    liście kapusty bądź folia aluminiowa

    żeliwny garnek
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki obierz i pokrój w grubsze plasterki
  • 2. Kiełbasę pokrój w grbsze plasterki, boczek w paski.
    cebulę obierz, pokrój w pół plastekri
  • 3. Dno garnka wysmaruj dość grubo smalcem.
    I wykładaj ziemniaki, cebula, sól, pieprz, kiełbasa boczek, ziemniaki, cebula, sól pieprz, kiełbasa boczek. I tak do wyczerpania składników.
    Co jakiś czas ugniataj całosć w garnku.
    Na wierzch połóż liście kapusty bądx folię aluminiową ( mają wystawać poza garnek) całość szczelnie zamknij
  • image-10lbjob 4. W wybranym miejscu rozpal ognisko, postaw stabilnie na nim garnek.Piecz ok 40-50 min ( aż zacznie pachnieć :-)) )
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować