Prażonki

4.5 (157 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Prażonki to danie znane na śląsku – skąd pochodzę. Choć stają się one coraz bardziej znane i w innych regionach Polski . Choć moi rodzice z uśmiechem wspominają wakacje nad naszym pięknym morzem z około 20 lat temu , gdzie oczywiście zabrali ze sobą specjalny żeliwny garnek do przygotowania prażonek – ludzie przechodni zastanawiali się „co Ci biedacy robią? muszą aż wodę gotować w garnku na ogniu?” Prażonki to danie skłądające się z ziemniaków, boczku wędzonego, kiełbasy oraz cebuli.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków obranych

    około 1 kg kiełbasy

    500 g boczku wędzonego

    600 g cebuli obranej

    sól, pieprz

    ew odrobina smalcu
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki, a cebulę w pół plasterki

    2. Kiełbasę kroimy w pół plasterki a następnie boczek w grubszą kostkę

    3. Specjalny garnek żeliwny do smażenia nad ogniem ( ew zwykły żeliwny do gotoawania na gazie w domu ) smarujemy smalcem. I wykładamy warstwy : ziemniaki, sól, pieprz, cebula, kiełbasa boczek, i tak do wykończenia składników – pamiętając że ostatnią warstwę mają tworzyć ziemniaki.

    4. Zamykamy szczelnie garnek.

    Na dworze stawiamy go na średni ognień pieczemy około 40 minut – to tak zwanego pierwszego zapachu Garnek zdejmujemy z ognia i potrząsamy.

    Na kuchence gazowej : stawiamy na średnim ogniu i dusimy około 60 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować