PRAWIE WEGETARIAŃSKIE KROKIETY Z MĄKĄ Z DYNI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Krokiety są "prawie" wegetariańskie, ponieważ do ich farszu użyłam m.in. warzyw z rosołu oraz sera żółtego, a z tego co wiem, to skrajni wegetarianie takich odstępstw nie uznają. No i niestety... w cieście są jajka. Chciałabym jednak, żeby ci mniej restrykcyjni ich skosztowali i się zachwycili.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO (z tej porcji zrobiłam 19 szt):
    - 3 jajka
    - 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1/2 szklanki mąki z dyni
    - 3 szklanki wody gazowanej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 płaska łyżeczka soli
    - 1/4 szklanki oleju
    Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany (tak mnie uczyła Babcia)

    FARSZ:
    - 3 spore marchewki z rosołu
    - 1/2 selera z rosołu
    - 1/2 kg pieczarek
    - 3-4 białe części pora
    - 15 dag żółtego sera (ja dałam morski)
    - sól, pieprz, majeranek do smaku

    DO PANIEROWANIA:
    - 2 jajka
    - 1 szklanka bułki tartej
    - 2 łyżki otrębów żytnich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prawie wegetariańskie krokiety z mąką z dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta łączymy ze sobą i ubijamy miotełką na puszystą masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby ciasto odpoczęło.
  • 2. Pora i pieczarki drobno kroimy i szklimy na patelni. Dodajemy ugotowaną w rosole marchew i seler (ja je rozgniatam widelcem) oraz starty na tarce z grubymi oczkami ser żółty. Doprawiamy, mieszamy.
  • 3. Z ciasta smażymy na gorącej patelni naleśniki. Nakładamy farsz, zwijamy, panierujemy, smażymy, podajemy

Porady

Do farszu możemy wykorzystać też mięso z rosołu, no ale to już nie będą "prawie" wegetariańskie krokiety...

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować